Nie od dziś wiadomo, że sposób w jaki się odżywiamy ma ogromny wpływ na
kondycję naszego organizmu. Spożywane przez nas potrawy i wypijane napoję
odbijają się również na stanie naszych zębów. Nadmiar cukru i używki prowadzą do
uszkodzenia szkliwa i bolesnych w skutkach ubytków. Co jeść, by mieć białe i
zdrowe zęby?
Żółty
ser walczy z próchnicą
Spożywanie żółtego sera podnosi pH płytki nazębnej, dzięki czemu zmniejsza
ryzyko powstawania próchnicy oraz zapalenia dziąseł. Za takie działanie sera
żółtego na uzębienie odpowiadają najprawdopodobniej zawarte w nim substancje,
które wpływają na wytwarzanie śliny będącej zabezpieczeniem przed spadkiem pH.
W żółtym serze znajdziemy także difosforany, które chronią szkliwo przed niekorzystnym
działaniem kwasów.
Przetwory
mleczne wzmacniają zęby
Wapń zawarta w nabiale jest niezbędnym minerałem budulcowym naszego
uzębienia. Jego deficyt objawia się próchnicą, kruchością oraz częstymi
złamaniami zębów. By nie dopuścić do niedoboru tego minerału w organizmie
powinniśmy regularnie spożywać mleko, jogurty, maślanki, białe sery i inne
produkty mleczne. Osobom uczulonym na białko mleka krowiego zaleca się sięganie
po suplementy diety zawierające wapń lub spożywanie mleka koziego, które także
dostarcza dużą ilość minerału.
Marchew
wzmacnia dziąsła i oczyszcza
Marchew to produkt bogaty w witaminę A, która pomaga wzmocnić dziąsła i
utrzymać je w dobrej kondycji. Oprócz tego, stymuluje wytwarzanie śliny, a co
za tym idzie oczyszczanie jamy ustnej z groźnych bakterii. Surowa marchew
sprawdza się także jak swego rodzaju szczoteczka elektryczna do zębów wymiatając resztki
pokarmów z przestrzeni międzyzębowych.
Tłuste
ryby utwardzają i mineralizują
Zawarta w tłustych rybach witamina D ma istotne znaczenie dla twardości
naszych kości i zębów. Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową oraz odpowiada
za prawidłową mineralizację szkliwa. Witaminę D znajdziemy np. w łososiu czy
makreli.
Brokuły
chronią dziąsła
Brokuły są źródłem koenzymu Q10, który odpowiada za procesy energetyczne w
organizmie. Zwiększa naszą odporność, a także chroni dziąsła przed
drobnoustrojami powodującymi paradontozę. Brokuły są także świetnym źródłem
wapnia, by jednak nie straciły swoich właściwości odżywczych ich czas gotowania
nie powinien przekraczać 5 minut.
Truskawki
wybielają i regenerują
W truskawkach znajdziemy kwas jabłkowy – jeden z podstawowych składników
past do zębów – który ma pozytywny wpływ na ich odcień. Te smaczne owoce nie
zastąpią, co prawda, profesjonalnego wybielania u dentysty, ale warto je jeść
nie tylko przez wzgląd na kwas jabłkowy. Substancje zawarte w truskawkach
zapobiegają osadzaniu się kamienia na zębach oraz zawierają właściwości
oczyszczające i regenerujące.
Zielona
herbata fluoryzuje
Zielona herbata jest napojem powszechnie uważanym za zdrowy. Ma pozytywny
wpływ na cały nasz organizm – działa pobudzająco, hamuje rozwój bakterii w
układzie pokarmowym oraz obniża ciśnienie krwi. Ma też istotny wpływ na stan
naszych zębów, bowiem w jednej filiżance zielonej herbaty znajduje się 0,3 mg
fluoru niezbędnego do walki z próchnicą i wzmocnienia szkliwa. Wystarczą 3
filiżanki zielonej herbaty w ciągu dnia, by zapewnić sobie odpowiednią ochronę
uzębienia.
Odpowiednie odżywianie, profilaktyka, to podstawa! Tu może też gabinet https://dentistica.pl i ich pomoc wam się przyda?
OdpowiedzUsuń